1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1kg jabłek
3łyżki cukru
1 cukier waniliowy
ok. 1/2 kostki masła
cynamon (wg uznania)
bułka tarta
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Małą tortownicę nasmarować masłem i obsypać
bułką tartą.
Kaszę, mąkę, cukier i proszek wymieszać w dużej misce.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dodać do nich cukier,
cukier waniliowy i cynamon.
Suche składniki dzielimy na 3 części, wysypujemy dno tortownicy jedną częścią, którą pokrywamy cienkimi plasterkami masła. Na to rozkładamy równomiernie połowę utartych jabłek. Ponownie posypujemy drugą częścią suchych składników, na to tak samo plastry masła i utarte jabłka. Na wierzch wysypujemy pozostałą część suchych składników, wyrównujemy i układamy resztę plasterków masła - staramy się zrobić to równomiernie na całej powierzchni.
Pieczemy około 50 minut, aż wierzch naszej pysznej szarlotki będzie złoty.Jeśli w niektóre miejsca na cieście nie wsiąknęło roztopione masło, to możemy tam dołożyć dodatkowe plasterki masła i podpiec jeszcze chwilę. Oprócz walorów smakowych da to również ciekawy efekt wizualny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz