składniki na spody:
1/2 kostki palmy
2 łyżki miodu
3 łyżki cukru pudru
powyższe składniki rozpuścić i dodać:
2 szkl. mąki
1 całe jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystko wymieszać. Całość podzielić na 2 części i upiec 2 placki na blaszce.
Upiec dodatkowo biszkopt z 4 jajek.
składniki na biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę (można dodać odrobinę soli). Dalej ubijając dodać stopniowo cukier, następnie dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Najlepiej mąkę przesiać - będzie pulchniejsza i unikniemy grudek w cieście. Dodawać mąkę porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. W międzyczasie dodać wodę. Dodając mąkę i wodę - można dalej miksować mikserem, ale na małych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników.
Blaszkę do ciasta wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temp. 180 stopni C. Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym uprzednio piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (przynajmniej na początku pieczenia) - zapobiegnie to opadnięciu ciasta. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwile drzwiczki piekarnika i sprawdzić suchą drewnianą wykałaczką czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.
Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć ciasto, odciąć od brzegów blaszki i odwrócić "do góry nogami" na blat wyłożony papierem do pieczenia. Delikatnie opukać całą blaszkę, żeby biszkopt "wyszedł" z blaszki w całości.W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.
Składniki na krem:
3 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki kartoflanej
2 łyżki mąki pszennej
Z powyższych składników ugotować budyń. Do gorącego budyniu włożyć 1,5 kostki margaryny Kasia lub masła roślinnego i zmiksować na jednolitą masę.
Gorącym budyniem przekładać spody miodowe i biszkopta.
Składniki na polewę czekoladową:
0,5 kostki margaryny Palma
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1 całe jajko
Palmę rozpuścić na małym ogniu z cukrem i kakao, ostudzić. Dodać jajko i razem połączyć ubijając łyżką.
MIODOWNIK przekładać warstwami:
ciasto miodowe
krem budyniowy
biszkopt
krem budyniowy
ciasto miodowe
krem budyniowy
Miodownik najlepiej smakuje na drugi dzień gdy wszystkie warstwy nabiorą wilgoci i "przejdą" swoimi smakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz