sobota, 22 grudnia 2012

Snikers drugi


ciasto:
40 dag mąki
1 kostka Kasi
4 żółtka
15 dag cukru (niepełna szklanka)
1 łyżeczka sody (rozpuścić w 4 łyżkach śmietany)
1 łyżeczka proszku
powidła
orzechy

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodę. Całość ucierać. Ciasto podzielić na dwie części, na każdą nałożyć powidła, posypać orzechami, a na orzechy nałożyć ubite białka (białka ubić z 25 dag cukru – 2,5 łyżki). Piec w temp. 200 stopni C około 20-30 minut.
Przełożyć kremem budyniowym i polać polewą czekoladową.

masa budyniowa:
1 szkl. mleka
½ budyniu śmietankowego
łyżeczka zwykłej mąki
½ szklanki cukru
kostka masła/margaryny
2 żółtka (białka wykorzystać do spodu, wtedy zwiększyć o łyżkę ilość cukru)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz