ciasto:
40 dag mąki
1 kostka Kasi
4 żółtka
15 dag cukru (niepełna szklanka)
1 łyżeczka sody (rozpuścić w 4 łyżkach śmietany)
1 łyżeczka proszku
powidła
orzechy
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka,
mąkę wymieszaną z proszkiem i sodę. Całość ucierać. Ciasto podzielić na dwie
części, na każdą nałożyć powidła, posypać orzechami, a na orzechy nałożyć ubite
białka (białka ubić z 25 dag cukru – 2,5 łyżki). Piec w temp. 200 stopni C
około 20-30 minut.
Przełożyć kremem budyniowym i polać polewą
czekoladową.
masa
budyniowa:
1 szkl. mleka
½ budyniu śmietankowego
łyżeczka zwykłej mąki
½ szklanki cukru
kostka masła/margaryny
2 żółtka (białka wykorzystać do spodu,
wtedy zwiększyć o łyżkę ilość cukru)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz