środa, 26 grudnia 2012

Babka kokosowa

30 dag mąki
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła/margaryny
10 dag cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
1 łyżka soku z cytryny
6 łyżek soku z pomarańczy
10 dag wiórków kokosowych
10 dag kandyzowanych wiśni

Formę babkową (średnica 21cm) wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, mąkę, sok z cytryny i pomarańczowy oraz wiórki kokosowe i pokrojone kandyzowane wiśnie.
Masę wyłożyć do formy. Piec w temperaturze 180-190 stopni C około 60 minut. Wystudzoną babkę udekorować polewą o smaku cytrynowym.

przepis na babkę z opakowania cukru waniliowego Dr. Oetkera

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz