sobota, 22 grudnia 2012

Chleb marynarski

przygotowanie: 60 minut
pieczenie: 2 godziny
trudność: łatwy

składniki
50 dag kefiru
8 dag płynnego miodu
1 torebka suszonych drożdży
25 dag mąki pszennej
12 dag pestek dyni
15 dag pestek słonecznika
1 łyżka soli

Etapy przygotowania
Kefir wymieszaj z miodem i lekko podgrzej. Odstaw, wsyp drożdże i mieszając rozetrzyj je.
Dodaj mąkę, sól i wszystkie ziarna. Miksuj około 3 minut.
Ciasto umieść w nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formie keksowej (25 cm długości). Wstaw do piekarnika o temp. 175 stopni C i piecz około 2 godzin. Na ostanie 30 minut pieczenia przykryj chleb folią aluminiową.
Gotowy chleb wybij z formy, ostudź i podawaj do różnych past

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz