sobota, 22 grudnia 2012

Sernik jubilata


Ciasto (spód):
2 jaja
½ szkl. cukru
8 dag. margaryny Kasi
½ szkl. mąki tortowej
½ szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia

Masa serowa:
1½ kg sera śmietankowego
2 szkl. cukru
25 dag masła roślinnego
8 szt. jaj
1 szkl. śmietany kremówki (30%)
1 cały budyń waniliowy

Ciasto:
jaja ubić z cukrem dodając stopniowo margarynę, na końcu dodawać mąkę tortową i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto piec w temp. 180 stopni C przez około 8 minut (wystudzić).

Masa serowa:
ser zemleć, żółtka ubić z 1 szkl. cukru stopniowo dodając masło roślinne i ser (ciągle miksując), pod koniec dodać budyń w proszku. Śmietanę kremówkę zmiksować z cukrem (½ szklanki) i szczyptą soli oddzielnie. Do masy serowej włożyć ubite białka i śmietanę, dokładnie wymieszać dwiema łyżkami drewnianymi (kopystkami). Całość masy serowej przełożyć do formy z wystudzonym ciastem. Piec w temp. 180 stopni C przez 1½ godz. (w wyłączonym piekarniku sernik pozostawiamy jeszcze około ½ godziny), następnie przy uchylonym piekarniku pozostawiamy do wystygnięcia.
Do masy serowej można dołożyć bakalie, np. rodzynki, pokrojone brzoskwinie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz