Ciasto
(spód):
2 jaja
½ szkl. cukru
8 dag. margaryny Kasi
½ szkl. mąki tortowej
½ szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
Masa
serowa:
1½ kg sera śmietankowego
2 szkl. cukru
25 dag masła roślinnego
8 szt. jaj
1 szkl. śmietany kremówki (30%)
1 cały budyń waniliowy
Ciasto:
jaja ubić z cukrem
dodając stopniowo margarynę, na końcu dodawać mąkę tortową i ziemniaczaną z
proszkiem do pieczenia. Ciasto piec w temp. 180 stopni C przez około 8 minut
(wystudzić).
Masa
serowa:
ser zemleć, żółtka ubić z 1 szkl. cukru stopniowo dodając masło roślinne i ser
(ciągle miksując), pod koniec dodać budyń w proszku. Śmietanę kremówkę
zmiksować z cukrem (½ szklanki) i szczyptą soli oddzielnie. Do masy serowej
włożyć ubite białka i śmietanę, dokładnie wymieszać dwiema łyżkami drewnianymi
(kopystkami). Całość masy serowej przełożyć do formy z wystudzonym ciastem.
Piec w temp. 180 stopni C przez 1½ godz. (w wyłączonym piekarniku sernik pozostawiamy
jeszcze około ½ godziny), następnie przy uchylonym piekarniku pozostawiamy do
wystygnięcia.
Do masy serowej można dołożyć bakalie, np.
rodzynki, pokrojone brzoskwinie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz