środa, 26 grudnia 2012

Sernik chałwowy

spód:
10 dag ciastek digestive
4 dag roztopionego masła

Ciastka pokruszyć wałkiem/malakserem. Dodać roztopione masło i wymieszać.
Tortownicę o średnicy ok. 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać pokruszone ciasteczka z masłem i wyrównać. Odstawić na bok.

masa serowa:
80 dag sera twarogowego z wiaderka
3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
1/2 szkl. mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag chałwy sezamowej waniliowej (lub innej), pokruszonej na większe kawałki

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W dużej misce utrzeć ser z cukrem. Dodawać pojedynczo jajka, po każdym chwilę miksować. Dodać pozostałe składniki i wszystko zmiksować dokładnie aż do połączenia się składników. Na koniec dodać pokruszoną chałwę i delikatnie wmieszać ją w masę serową. Gotową masę przelać do tortownicy.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej - na najniższej półce piekarnika wstawić naczynie ceramiczne wypełnić wodą, na wyższej półce wstawić tortownicę z sernikiem. Piec w temp. 170 stopni C około 1 godzinę, po czym przestudzić w lekko uchylonym piekarniku. Po okolo godzinie wyjąć sernik z piekarnika i wystudzić do końca na kratce. Po całkowitym ostudzeniu polać go polewą. Gotowy sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Polewa chałwowa:
15 dag chałwy sezamowej waniliowej
1/2 szkl. śmietany kremówki

Chałwę pokruszyć i przełożyć do niedużego garnuszka. Wlać kremówkę i wymieszać by nie było grudek - najszybciej zmiksować blenderem. Całość podgrzać, aby polewa lekko zgęstniała. Jednocześnie należy polewę ciągle mieszać, żeby się nie przypaliła. Kiedy już zgęstnieje, zdjąć z pieca i lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. Polewa zgęstnieje bardziej w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz