oczekiwanie: 150 minut
pieczenie: 30 minut
trudność: łatwy
Składniki na 4 porcje
Składniki na 4 porcje
1 łyżka suchych drożdży
1
łyżka cukru
1
łyżka soli
5-6
szklanek mąki pszennej
2
szklanki gorącej wody
1
białko jaja do glazury
Etapy przygotowania
W głębokim naczyniu zmieszać drożdże, cukier, sól i 4 szklanki mąki z wodą. Wyrabiać ciasto dodając pozostałą mąkę, aż będzie miękkie i elastyczne, odpowiednie do dalszego wyrabiania. Wyłożyć ciasto na obsypaną mąką stolnicę, przy czym mąki używać tylko tyle ile trzeba, aby ciasto się nie kleiło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Ułożyć w posmarowanym tłuszczem naczyniu i odstawić na co najmniej 2 godziny, aż dwukrotnie urośnie.
Etapy przygotowania
W głębokim naczyniu zmieszać drożdże, cukier, sól i 4 szklanki mąki z wodą. Wyrabiać ciasto dodając pozostałą mąkę, aż będzie miękkie i elastyczne, odpowiednie do dalszego wyrabiania. Wyłożyć ciasto na obsypaną mąką stolnicę, przy czym mąki używać tylko tyle ile trzeba, aby ciasto się nie kleiło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Ułożyć w posmarowanym tłuszczem naczyniu i odstawić na co najmniej 2 godziny, aż dwukrotnie urośnie.
Wyjąć ciasto na stolnicę i podzielić na 3
lub 4 równe części, w zależności od tego, jak długa ma być bagietka. Z każdej
części uformować długi, cienki wałek, rolując ciasto do i od siebie. Wierzch
każdego z wałków posmarować ubitym na pianę białkiem lub wodą, a następnie
posypać mąką.
Bardzo ostrym nożem naciąć powierzchnię
wałków, na skos, równolegle, kilka razy - odległość między nacięciami ok. 10
cm. Pozostawić ciasto na ok. 30 minut, aby wyrosło.
Piec w piekarniku o temperaturze 220 stopni
C, 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Uwaga: Aby uzyskać chrupiącą skórkę, należy
co 10 minut spryskiwać piekące się bagietki wodą.
SMACZNEGO
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz