Królewiec to dość popularny przekładaniec
miodowy
Ciasto
miodowe:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
150g margaryny
1 jajko
3 łyżki płynnego miodu
Biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
3/4 szklanki mąki
pszennej
1 łyżeczka mąki
ziemniaczanej
Krem budyniowy:
0,5l mleka
200g masła
0,5 szklanki cukru
1łyżeczka cukru
waniliowego
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Polewa czekoladowa:
100g margaryny,
50g kakao,
120 g cukru pudru,
2 łyżki mleka.
dodatkowo:
100g orzechów włoskich
Sposób
przygotowania:
Przygotować ciasto
miodowe. Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić
na dwie równe części i upiec 2 placki jednakowej wielkości (Najlepiej wziąć
formę prostokątną o wymiarach około 35cm x 24cm. Spód formy wysmarować
margaryną i posypać bułką tartą). Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w
temperaturze 180°C.
Przygotować biszkopt.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać
stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem
do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt piec
w tej samej lub takiej samej formie co ciasto miodowe. Formę wysmarować masłem
lub margaryną i posypać mąką. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku
około 25- 30 min. w temperaturze 180°C.
Przygotować krem
budyniowy. Odlać niepełną szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem
waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlać do
gotującego się mleka mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Następnie dodać
kostkę masła. Dokładnie wymieszać (albo zmiksować).
Do formy włożyć jedno
ciasto miodowe. Na to wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć
biszkopt i wylać resztę masy. Wyłożyć drugie ciasto miodowe.
Przygotować polewę
czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier
puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
Polać ciasto polewą
czekoladową. Udekorować orzechami włoskimi.
Ważne
jest, aby ciasto przełożyć gorącą masą budyniową, zaraz po jej przygotowaniu i
pozostawieniu go na noc, a najlepiej na całą dobę w chłodnym miejscu. Wtedy
twarde miodowe blaty zmiękną od masy i całe ciasto będzie mięciutkie i
rozpływające się w ustach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz