środa, 26 grudnia 2012

Kruche ciasto - idealne proporcje

oglądając powtórki filmów można się czegoś dowiedzieć;)
więc w odcinku 64 "Hotelu 52" był kurs kulinarny dla kawalerów, m.in. w temacie było kruche ciasto... 
Nadworny;) kucharz zdradza "sekret" IDEALNEGO KRUCHEGO CIASTA:
zachować proporcje 3:2:1, tzn.:
3 części mąki (może być również krupczatka)
2 części masła (o wysokiej zawartości cukru oczywiście skoro to ma być masło)
1 część cukru pudru (zwykły też może być, ale mogą po wypieczeniu zostać drobne "piegi" w cieście)
Wszystko należy zagnieść, aby nie było takie lepkie - należy je schłodzić w lodówce. Będzie miało idealną plastyczną konsystencję. 
To jest przepis na kruche ciasteczka, troszkę mniej na mazurki. Do tart dobrze dodać parę dodatków (np. mleko, całe jajka, śmietana, woda czy proszek do pieczenia), ale wtedy będziemy mieć do "czynienia" z ciastem półkruchym.
Bardzo dobrze rozpisane rady znalazłam na stronie:
http://kotlet.tv/idealne-kruche-ciasto-jak-zrobic
Polecam zapoznać się, smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz