Ciasto:
½ kg mąki
1 szkl. cukru
20 dag margaryny
2 jaja
1 żółtko
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
30 dag posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki wrocławskiej
½ szkl. cukru
Cukier waniliowy
Ugotować budyń
Wykonanie:
Sodę rozpuścić w mleku. Zagnieść wszystkie
składniki, ciasto podzielić na dwie części. Jedną porcję upiec na jasnozłoty
kolor.
Składniki polewy przesmażyć w rondelku.
Rozłożyć drugą część ciasta na blachę i
wylać na to polewę z orzechów, piec ok. 15 minut.
Gdy ciasto wystygnie, przełożyć ciepłą masę
budyniową.
Przykryć warstwą z orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz