środa, 26 grudnia 2012

Piernik staropolski

0,5 kg miodu
1 szkl. cukru
25 dag masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szkl. mleka
0,5 łyżeczki soli
2 torebki przypraw do piernika

Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, wymieszać i ostudzić. Do wystudzonej masy dodawać kolejno mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy do pierników. Ciasto wyrobić i przełożyć do emaliowanego naczynia. Odstawić na 5 tygodni w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).
Po 5 tygodniach ciasto podzielić na 6 równych kawałków i rozwałkować cienkie placki (dość mocno wyrastają). Ciasto jest dosyć lepkie - można podsypywać mąką. Przełożyć je do blaszki i piec około 15 minut w 180 stopniach C.
Placki przekładać podgrzanymi powidłami.
Z 6 blatów wyjdą 2 placki po trzy blaty.
Gotowe pierniki posmarować polewą czekoladową lub lukrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz