środa, 26 grudnia 2012

Przekładaniec z karmelem i kokosową bezą


czyli kruche ciasto, karmel, bita śmietana, a to wszystko przykryte kokosową bezą.
Ciasto bardzo pyszne, delikatne i słodkie.

Kruche ciasto:
5 żółtek
2 szkl. mąki tortowej 
0,5 szkl. mąki krupczatki
2/3 szkl. cukru pudru
2/3 kostki margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, następnie upiec - blaszka 27/35, temp. 180°C. Należy uważać, gdyż ciasto jest bardzo kruche!

Beza kokosowa:
5 białek 
3/4 szkl. cukru
10 dag wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę, ubijając stopniowo dodać cukier, aż się rozpuści. Na koniec dodać kokos i bardzo delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 minut w temp 160°C.  

Bita śmietana:
 500 ml śmietany kremówki (30%)
cukier puder do smaku
agar-agar (wegetariańska "żelatyna")
Śmietanę ubić, dodać cukier, a następnie agar-agar.  

Karmel:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - ugotowana lub gotowa
150 g masła 
Masło utrzeć z masą karmelową.

Kruche placki przełożyć śmietaną,  na to wyłożyć masę karmelową, a następnie przykryć kokosową bezą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz