czyli kruche ciasto, karmel, bita
śmietana, a to wszystko przykryte kokosową bezą.
Ciasto bardzo pyszne, delikatne i
słodkie.
Kruche ciasto:
5 żółtek
2 szkl. mąki tortowej
0,5 szkl. mąki krupczatki
2/3 szkl. cukru pudru
2/3 kostki margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki posiekać nożem, a
następnie zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym
czasie ciasto podzielić na 2 części, następnie upiec - blaszka 27/35, temp.
180°C. Należy uważać, gdyż ciasto jest bardzo kruche!
Beza kokosowa:
5 białek
3/4 szkl. cukru
10 dag wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę, ubijając
stopniowo dodać cukier, aż się rozpuści. Na koniec dodać kokos i bardzo
delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 minut w temp 160°C.
Bita śmietana:
500 ml śmietany kremówki (30%)
cukier puder do smaku
agar-agar (wegetariańska
"żelatyna")
Śmietanę ubić, dodać cukier, a następnie agar-agar.
Karmel:
1 puszka mleka skondensowanego
słodzonego - ugotowana lub gotowa
150 g masła
Masło utrzeć z masą karmelową.
Kruche placki przełożyć śmietaną,
na to wyłożyć masę karmelową, a następnie przykryć kokosową bezą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz