30 dag mąki
¾ szkl. letniej wody
1½ dag drożdży
½ łyżeczki soli
4 łyżeczki oleju
Do przesianej mąki dodać letniej wody z
rozpuszczonymi w niej drożdżami, sól, olej. Całość wyrobić i poczekać do
wyrośnięcia ciasta. Ciasto po wyrośnięciu położyć na wysmarowaną oliwą blasze i
rozciągnąć palcami na cienką warstwę lub wcześniej rozwałkować.
Na ciasto położyć nadzienie:
sos pomidorowy, groszek zielony, kukurydza, cebula podsmażona, wszystko posypać grubą warstwą startego żółtego sera, najlepiej mozzarelli
sos pomidorowy: koncentrat pomidorowy wymieszany z czosnkiem, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi
uboższa i szybsza wersja nadzienia:
usmażyć pieczarki z cebulą, na to położyć
starty żółty ser, względnie w plasterkach, ketchup na wierzch i posypać
przyprawami (bazylia, oregano itd.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz