sobota, 29 grudnia 2012

Popapraniec

składniki na ciasto
5 jaj
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1/4 szkl. oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl. wiórków kokosowych
0,5 szkl. suchego maku
1 łyżka kakao

masa
0,5 litra mleka
2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru
1 kostka masła lub margaryny
0,5 szkl. cukru pudru

polewa czekoladowa
0,5 tabliczki czekolady, najlepiej gorzkiej
łyżka masła
3-4 łyżki wody

oraz
0,5 szkl. wódki
dżem z jabłek lub czarnej porzeczki
rodzynki
wiórki kokosowe
migdały lub orzechy

Ubić białka na końcu dodając cukier, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu, powoli mieszając, dodać olej.

Ciasto podzielić na 3 części.
Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a trzeciej mak.
Ciasto wylać na przemian na blachę. Wszystkie trzy masy pieczemy jako jeden placek.

Piec jak biszkopt 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przygotować masę budyniową - na mleku ugotować budyń, ostudzony utrzeć z masłem i cukrem pudrem.

Polewa czekoladowa - rozpuścić w garnku masło, dodać wodę. Wrzucić pokruszoną czekoladę i rozpuścić. Jeśli masa była za gęsta - można dodać wody lub mleka czy śmietany.

Ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Przełożyć obie części 2/3 masy budyniowej. Resztę masy rozsmarować na wierzchu. Na masę wyłożyć dżem, posiekane migdały lub orzechy oraz wcześniej namoczone w alkoholu rodzynki.

Polać nierównomiernie  polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. 
Ciasto jest pyszne, zwłaszcza jak nieco zmięknie.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz