składniki na ciasto
5 jaj
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1/4 szkl. oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl. wiórków kokosowych
0,5 szkl. suchego maku
1 łyżka kakao
masa
0,5 litra mleka
2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru
1 kostka masła lub margaryny
0,5 szkl. cukru pudru
polewa czekoladowa
0,5 tabliczki czekolady, najlepiej gorzkiej
łyżka masła
3-4 łyżki wody
oraz
0,5 szkl. wódki
dżem z jabłek lub czarnej porzeczki
rodzynki
wiórki kokosowe
migdały lub orzechy
Ubić białka na końcu dodając cukier, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu, powoli mieszając, dodać olej.
Ciasto podzielić na 3 części.
Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a trzeciej mak.
Ciasto wylać na przemian na blachę. Wszystkie trzy masy pieczemy jako jeden placek.
Piec jak biszkopt 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przygotować masę budyniową - na mleku ugotować budyń, ostudzony utrzeć z masłem i cukrem pudrem.
Polewa czekoladowa - rozpuścić w garnku masło, dodać wodę. Wrzucić pokruszoną czekoladę i rozpuścić. Jeśli masa była za gęsta - można dodać wody lub mleka czy śmietany.
Ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Przełożyć obie części 2/3 masy budyniowej. Resztę masy rozsmarować na wierzchu. Na masę wyłożyć dżem, posiekane migdały lub orzechy oraz wcześniej namoczone w alkoholu rodzynki.
Polać nierównomiernie polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto jest pyszne, zwłaszcza jak nieco zmięknie.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz