30 dag mąki
10 dag masła
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 surowe żółtka
Masło i margarynę posiekać, dodając mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinięte w folię ciasto schłodzić w lodówce, minimum 0,5 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować (na grubość około 0,5cm) na dwa placki wielkości tortownicy.
W zależności od wielkości tortownicy - może nam zostać trochę ciasta w nadmiarze, można je spokojnie zamrozić do późniejszego wykorzystania.
Masło i margarynę posiekać, dodając mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinięte w folię ciasto schłodzić w lodówce, minimum 0,5 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować (na grubość około 0,5cm) na dwa placki wielkości tortownicy.
W zależności od wielkości tortownicy - może nam zostać trochę ciasta w nadmiarze, można je spokojnie zamrozić do późniejszego wykorzystania.
MASA MIGDAŁOWA:
10 dag płatków z migdałów
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka miodu
0,5 szklanki śmietany 30%
Śmietanę, cukier i miód
zagotować, dodać płatki migdałów.
Masę migdałową wyłożyć na jeden z
placków na tortownicy.
Upiec go w dobrze nagrzanym
piekarniku około 15 minut.
Drugi placek upiec również.
Ciasta odstawić do ostygnięcia.
MASA JABŁKOWA:
4 jabłka
25 dag serka mascarpone
6 łyżeczek żelatyny (dla
wegetarian np. agar-agar, więcej szczegółów w kolejnym poście)
4 łyżki cukru pudru (można
zmienić ilość w zależności od gustu)
Przygotować mus jabłkowy
(pokrojone obrane jabłka rozgotować i po ostudzeniu rozdrobnić w malakserze).
Do musu jabłkowego dodać
przygotowaną miksturę ;) z agaru, następnie wymieszać dokładnie z serkiem
mascarpone.
Masę wyłożyć na upieczony kruchy
placek i przykryć plackiem z migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz