środa, 26 grudnia 2012

Kruche ciasto z masą jabłkowo-serową i płatkami migdałowymi

półKRUCHE CIASTO:
30 dag mąki
10 dag masła
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 surowe żółtka
Masło i margarynę posiekać, dodając mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinięte w folię ciasto schłodzić w lodówce, minimum 0,5 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować (na grubość około 0,5cm) na dwa placki wielkości tortownicy.
W zależności od wielkości tortownicy - może nam zostać trochę ciasta w nadmiarze, można je spokojnie zamrozić do późniejszego wykorzystania.

MASA MIGDAŁOWA:
10 dag  płatków z migdałów
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka miodu
0,5 szklanki śmietany 30%
Śmietanę, cukier i miód zagotować, dodać płatki migdałów.
Masę migdałową wyłożyć na jeden z placków na tortownicy.
Upiec go w dobrze nagrzanym piekarniku około 15 minut.
Drugi placek upiec również.
Ciasta odstawić do ostygnięcia.

MASA JABŁKOWA:
4 jabłka
25 dag serka mascarpone
6 łyżeczek żelatyny (dla wegetarian np. agar-agar, więcej szczegółów w kolejnym poście)
4 łyżki cukru pudru  (można zmienić ilość w zależności od gustu)
Przygotować mus jabłkowy (pokrojone obrane jabłka rozgotować i po ostudzeniu rozdrobnić w malakserze).
Do musu jabłkowego dodać przygotowaną miksturę ;) z agaru, następnie wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone.
Masę wyłożyć na upieczony kruchy placek i przykryć plackiem z migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz