przygotowanie:
30 minut
oczekiwanie: ok. 60 minut
pieczenie: 25-30 minut
trudność: łatwy
składniki na 4 porcje
40
g drożdży
550
g mąki pszennej
pół
szklanki mleka
duże jajo
duże jajo
2 łyżki masła
4
łyżki wody (lub trochę więcej)
2-3
łyżki cukru
żółtko
mak
lub sezam
Etapy przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać
ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn
urośnie.
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek,
wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłócone z pozostałą ilością cukru
jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną
pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą
objętość.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na
trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich
warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną
tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do
wyrośnięcia na 20-30 minut.
Posmarować wierzch żółtkiem i posypać
makiem, sezamem albo kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach C.
Chałka jest doskonała na ciepło albo na
zimno z dżemem z masełkiem. SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz