środa, 26 grudnia 2012

Biszkopt na tort

składniki na jasny biszkopt:
6 jajek
3/4 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę (można dodać odrobinę soli). Dalej ubijając dodać stopniowo cukier, następnie dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Najlepiej mąkę przesiać - będzie pulchniejsza i unikniemy grudek w cieście. Dodawać mąkę porcjami do masy jajecznej,  delikatnie mieszając drewnianą łyżką. W międzyczasie dodać wodę. Dodając mąkę i wodę - można dalej miksować mikserem, ale na małych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników.
Tortownicę (średnica 26cm) do ciasta wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temp. 180 stopni C. Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym uprzednio piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (przynajmniej na początku pieczenia) - zapobiegnie to opadnięciu ciasta. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwile drzwiczki piekarnika i sprawdzić suchą drewnianą wykałaczką czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.
Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć ciasto, odciąć od brzegów tortownicy i odwrócić "do góry nogami" na blat wyłożony papierem do pieczenia. Delikatnie opukać dno tortownicy, żeby biszkopt "wyszedł" z tortownicy w całości.W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.


składniki na ciemny biszkopt:
6 jajek
nieco ponad 1/2  szkl. mąki pszennej
1 czubata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać 3/4 szkl.)
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz