środa, 26 grudnia 2012

Ciasto marchewkowe - niby piernik


2 szklanki marchewki utartej na drobnej tarce 
ok. szklanki bakalii 
2 łyżki skórki pomarańczowej 
2 szklanki mąki 
2-4 łyżki cukru, najlepiej brązowego 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do pierników 
szczypta soli 
1/3 szklanki oleju 
woda w razie potrzeby

Marchew, bakalie (wcześniej zalane wrzątkiem i odcedzone) i skórkę mieszamy ze sobą. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Mieszamy mąkę z bakaliami i olejem, dodając tyle wody, aby wyszło dość gęste ciasto. 
Wkładamy ciasto do blaszki i pieczemy około godziny w 180-190°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz