1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżka suchych drożdży
1 jajko
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
3,5 szkl. mąki
3 łyżki cukru
szczypta soli
225 miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)
Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka
minut, aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię, wymieszać.
Mąkę, cukier, sól wymieszać razem w dużej misce, dodać
lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn
mieszając łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić, tylko do
momentu, aż ciasto będzie gładkie. Nie wyrabiać za długo - ciasto powinno być
lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce
około 1 godziny.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować
w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i
dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić
1/2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną
część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze
skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25 x 17 cm używając jak
najmniejszej ilości mąki do podsypywania.
Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w
lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między
wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto
dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.
NADZIENIE:
30 dag białego maku
10 dag masy marcepanowej
3/4 szklanki cukru pudru
10 dag orzechów włoskich
10 dag zblanszowanych migdałów
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki
oraz
jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
posiekane orzeszki lub migdały do posypania
Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach
odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę
marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami,
okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać
śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie
powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i reguluje się jej konsystencję
dodając stopniowo śmietanę.
Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o
wymiarach mniej więcej 65x34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy
powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie
zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki
zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce,
przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, lub do podwojenia
objętości.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte rogale
posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut, aż się ładnie
zezłocą. Wyjąć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub
posiekanymi migdałami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz