![]() |
| Od smakoty |
2/3 szkl. cukru
4 żółtka (utrzeć dodając 3 łyżki wrzącej
wody)
3 łyżki oliwy
1 szkl. mąki (½ tortowej i ½ kartoflanki)
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
piana z białek ubita z 1/3 szkl. cukru
Wszystko wymieszać kulą, nie miksować.
Krem
na dużą blachę biszkoptu
budyń śmietankowy lub waniliowy
1 szkl. mleka lub syropu z puszki ananasów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny "Kasia" lub masła (może być roślinne)
4 żółtka
spirytus (do smaku, około 2 łyżek)
Budyń (śmietankowy lub waniliowy) ugotować w 1 szkl. mleka z 1 łyżką kartoflanki, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Wystudzić.
Budyń można też ugotować w szkl. syropu z puszki ananasów.
1 szkl. mleka lub syropu z puszki ananasów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny "Kasia" lub masła (może być roślinne)
4 żółtka
spirytus (do smaku, około 2 łyżek)
Budyń (śmietankowy lub waniliowy) ugotować w 1 szkl. mleka z 1 łyżką kartoflanki, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Wystudzić.
Budyń można też ugotować w szkl. syropu z puszki ananasów.
Ubijać mikserem ¾ kostki „Kasi”, cukier
puder (do smaku ok. ½ szkl.), dodać budyń, żółtka i spirytus.
Ja zamiast "Kasi" wolę masło roślinne a jeszcze lepiej masło śmietankowe 82% tłuszczu.
Ja zamiast "Kasi" wolę masło roślinne a jeszcze lepiej masło śmietankowe 82% tłuszczu.
Przekrojony biszkopt posmarować kremem,
dodać ananasy z puszki pokrojone w kostkę. Wierzch placka posmarować resztą kremu i posypać wiórkami kokosowymi przesmażonymi na patelni z 1 łyżką masła i
1 łyżką cukru.
Można też zrobić bezę (wielkości placka) z pozostałych białek dodając wiórki kokosowe.
Można też zrobić bezę (wielkości placka) z pozostałych białek dodając wiórki kokosowe.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz