sobota, 22 grudnia 2012

Sernik JoliD


Masa serowa:
1½ kg sera tłustego
2 szkl. cukru
8 jaj
¼ l kremówki (śmietanka 12%)
2 łyżki krupczatki
2 łyżki kartoflanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser przekręcić przez maszynkę (lub rozdrobnić mikserem, albo kupić w wiaderku już przekręcony), dodać żółtka, proszek rozdrobniony w odrobinie śmietany, kartoflankę, krupczatkę, śmietanę i wymieszać mikserem. Na końcu dodać białko ubite z cukrem, skórkę pomarańczową, rodzynki – wymieszać łyżką.

Spód:
½ palmy
3 jaja
¾ szkl. cukru
1 szkl. mąki
1 szkl. kartoflanki
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku

Wszystko zmiksować. Składniki podane są raczej na dużą blaszkę.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec godzinę w 180 stopniach, wcześniej można podpiec spód przez 35 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz