Masa
serowa:
1½ kg sera tłustego
2 szkl. cukru
8 jaj
¼ l kremówki (śmietanka 12%)
2 łyżki krupczatki
2 łyżki kartoflanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser przekręcić przez maszynkę (lub
rozdrobnić mikserem, albo kupić w wiaderku już przekręcony), dodać żółtka,
proszek rozdrobniony w odrobinie śmietany, kartoflankę, krupczatkę, śmietanę i
wymieszać mikserem. Na końcu dodać białko ubite z cukrem, skórkę pomarańczową,
rodzynki – wymieszać łyżką.
Spód:
½ palmy
3 jaja
¾ szkl. cukru
1 szkl. mąki
1 szkl. kartoflanki
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku
Wszystko zmiksować. Składniki podane są
raczej na dużą blaszkę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
godzinę w 180 stopniach, wcześniej można podpiec spód przez 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz