poniedziałek, 11 listopada 2013

Pakora

Pakorę jadłam pierwszy raz u znajomego wege zajadającego się indyjską kuchnią.

23dag mąki z grochu włoskiego (cieciorki)
łyżka nasion czarnuszki
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminku indyjskiego
1,5 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki asofetidy,br>0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli
1szkl. (250ml) zimnej wody
ghee (klarowane masło) lub olej roślinny do smażenia
70dag przygotowanych warzyw
Warzywa, które można zapiekać:
dynia, marchew, papryka, ziemniaki, kalafior, brukselka, brokuł, bakłażan, złożone liście szpinaku, seler.
Warzywa należy pokroić na jednakowe kawałki, aby mogły się upiec w jednakowym czasie. Ziemniaki, marchew, kalafior, brokuł można wcześniej troszkę podgotować.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, wymieszać wszystko. Powoli dodawać wodę i wyrabiać ciasto - konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego (tak, aby ciasto pozostawało na zanurzonych w nim warzywach).
Warzywa w cieście należy smażyć w głębokim oleju (na średnim ogniu) na złotobrązowy kolor. Najwygodniej smażyć na sitku do smażenia frytek, osączyć później na papierowym ręczniku. Każdy rodzaj warzyw smażyć osobno.

Przepis znalazłam w książce "Kuchnia Kryszny - Indyjskie potrawy wegetariańskie" Adiraja Dasa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz