poniedziałek, 11 listopada 2013

Halava - z prażonej kaszy manny

SKŁADNIKI:
2 szkl. wody
1/4 kostki masła
3 łyżki miodu (ewentualnie cukru)
1 szkl. kaszy manny
bakalie (suszone śliwki, migdały, rodzynki, orzechy, słonecznik, orzechy...)

PRZYGOTOWANIE:
Z wody i miodu (ew. cukru) zrobić syrop, w którym należy namoczyć bakalie. Jeśli robimy syrop z cukru, to dobrze najpierw zrobić karmel, dodać wody, mieszając zagotować.
W drugim garnku roztopić masło (na małym ogniu) i dodać kaszę mannę. Mieszać tak długo, aż kasza będzie złotobrązowa (około pół godziny).
Powoli wlać syrop, uważać, żeby nie zrobiły się grudki (szybko mieszać). Mieszać należy przez kilka minut, aż do wchłonięcia się syropu.
Można dodać świeże owoce.

Przepis na podstawie (pomniejszone porcje składników) "Potrawy kuchni wegetariańskiej" Vridavan Lila devi dasi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz