przepis na po prostu coś przepysznego:)
25dag mleka w proszku (drobnego)
230ml wody
10dag cukru
0,5l oleju
do smaku: kardamon lub cukier waniliowy
Mleko w proszku wsypać do miseczki, dodać niewielką ilość wody (około 30ml) i wyrobić ciasto, tak aby w konsystencji przypominało plastelinę. Z ciasta uformować kuleczki o średnicy około 3cm.
W garnku (mam taki do smażenia frytek) rozgrzać olej, niezbyt mocno, wrzucać kuleczki (najlepiej do koszyka metalowego do smażenia frytek). Kuleczki nieco napęcznieją:) Kuleczki po wypłynięciu na wierzch należy pomieszać i smażyć do równomiernego zarumienienia. Kuleczki wysypać z koszyka na ręcznik papierowy do osuszenia z oleju.
W drugim garnku roztopić pozostały cukier, po rozpuszczeniu na karmel dodać około 200ml wody, zagotować całość i dodać cukier waniliowy lub/i kardamon.
Usmażone mleczne kuleczki należy wrzucić do karmelu i zostawić je tak na około 4 godziny, aby wchłonęły jak najwięcej wody karmelowej:)
Do smaku można dodać też gałki muszkatałowej.... Gulabdżameny to niebo w gębie;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz