50 dag sera półtłustego
50 dag mąki
0,5szkl. cukru
1/2 kostki margaryny (125g)
3 jajka
cukier waniliowy
1 1/2 łyżeczki spirytusu lub octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia (do zimnego dobrze jest dodać kieliszek spirytusu)
Z podanych składników wyrobić ciasto (ser wcześniej zmielić). Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć masę, oprószoną delikatnie mąką i rozwałkować na grubość około 1,5cm. Wykrawać szklanką kółka, zrobić w środku małą dziurkę. Oponki smażyć w gorącym, głębokim oleju, smażyć na złoty kolor, po wyjęciu osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Posypać cukrem pudrem.
Niezłe oponki wychodzą też przy nieco zmienionych składnikach, tj. zamiast margaryny i jajek można dodać: 1/4litra kwaśnej śmietany i 4 żółtka.
Oponki bardzo dobrze smakują podane z malinami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz