Przepis też zdobyłam przez przypadek, smakołyk jest przepyszny, niestety jego zrobienie zabiera sporo czasu. W przepisie oryginalnym używamy mąki grochowej (można samemu zmielić suchy groch), ale można ją zastąpić mąką kukurydzianą (nie jest to równie idealny smak, ale i tak ladhu jest pyszne).
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia indyjska wegetariańska” autorstwa Joanny Sucheckiej.
Składniki:
1,5 szkl. mąki grochowej (lub kukurydzianej)
1 szkl. mąki pszennej
20-30 dag masła (15dag dla mąki bardzo gruboziarnistej)
3/4 szkl. cukru pudru
ewentualnie rodzynki lub orzechy
Masło roztopić w dość dużym garnku (będzie się wygodniej mieszało). Zmieszane ze sobą mąki wsypać do masła i prażyć na małym ogniu. Drewnianą łopatką należy przesuwać mąki, aby się nie przypaliły, mają się jedynie zrumienić. Zwykle zajmuje to około 20-30 minut. Pod koniec prażenia można dodać rodzynki lub orzechy.
Masę zdjąć z ognia, wymieszać dodając cukier.
Poczekać, aż masa troszkę przestygnie (tak, aby nie parzyło w ręce) i formować kulki.
Pychotki:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz